Ειδικό τέλος στα σκάφη άνω των 7 μέτρων | Λιακόπουλος Δ Marine

Ειδικό τέλος στα σκάφη άνω των 7 μέτρων

ΝΕΑ
Νοε
14

Ειδικό τέλος στα σκάφη άνω των 7 μέτρων.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο οικονομικών το βράδυ της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου, πρόκειται να επιβληθεί ειδικό τέλος για όλα τα σκάφη άνω των 7 μέτρων. Το τέλος αυτό, θα πληρώνετε τον Δεκέμβριο, στο τέλος δηλαδή του προηγούμενου από το έτος για το οποίο επιβάλλεται.
Η επιβολή του τέλους παραμονής και πλόων, περιλαμβάνει όλα τα σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά και επαγγελματικά ,με μήκος μεγαλύτερο των 7 μέτρων, ανεξάρτητα από τη σημαία εγγραφής τους και που πλέουν η σταθμεύουν σε αγκυροβόλια των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η περίοδος επιβολής, αρχίζει από την πρώτη Ιανουαρίου 2014 και οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να το καταβάλλουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου φέτος.
Το τέλος αυτό καθορίζεται ως εξής:
Για σκάφη από 7 ως και 8 μέτρα, 200 €
Για σκάφη από 8 Ως και 10 μέτρα, 300 €
Για σκάφη από 10 ως 12 μέτρα, 400 €
Για σκάφη μεγαλύτερα των 12 μέτρων ως εξής: Για κάθε χρόνο, 100 ευρώ το μέτρο, που υπολογίζεται από το πρώτο μέτρο, ή για κάθε μήνα 10 ευρώ το μέτρο υπολογιζόμενο και αυτό από το πρώτο μέτρο.
Για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, που εκτελούν ημερήσιους πλόες, το τέλος επιβάλλεται μειωμένο κατά 50%, με την προϋπόθεση ότι η χρήση τους είναι αποκλειστικά επαγγελματική.
Για τα σκάφη που είναι μεγαλύτερα από 12 μέτρα και χρησιμοποιούν μόνιμα αγκυροβόλια στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το τέλος επιβάλλεται μειωμένο κατά 30%.
Σε περίπτωση που δεν θα καταβληθεί το προβλεπόμενο τέλος και μέχρι την πληρωμή του, απαγορεύεται ο απόπλους και επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% του τέλους που αναλογεί για όλο το χρόνο και χωρίς έκπτωση.
Σημειώνω, το ίδιο νομοσχέδιο, συνοδεύεται και με σειρά άλλων τροπολογιών, όπου μειώνεται ο φόρος στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, θεσπίζονται διαδικασίες για τον αυστηρό έλεγχο συναλλαγών μέσω τραπεζών, με ορίζοντα δεκαετίας για όσους φορολογούμενους κρίνονται οι ύποπτοι φοροδιαφυγής, αναγνωρίζεται η προσκόμιση αποδείξεων στην εφορία στους φορολογούμενους που υπέβαλαν εκπρόθεσμες δηλώσεις μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ παρέχεται διευκρίνιση για το τέλος επιτηδεύματος κάθε υποκαταστήματος επιχείρησης, που θα είναι 600 € ετησίως.